Русия постави ултиматум към Запада относно сделката за износ на зърно

...
Русия постави ултиматум към Запада относно сделката за износ на зърно
Коментари Харесай

Напрежение. Русия с ултиматум към Залада

Русия сложи ултиматум към Запада относно сделката за експорт на зърно с Украйна.  Москва няма да удължи периода на деяние на споразумението след 18 май, ако редица условия не бъдат изпълнени. Това стана ясно от известие на съветското външно министерство, съобщи БГНЕС.

Споразумението, контрактувано през юли с посредничеството Турция и Организация на обединените нации, обезпечи на украинските доставки на зърно безвреден кулоар в Черно море, откакто те бяха блокирани с началото на войната с Русия.
-->
Москва, чиято стопанска система е наранена от редица западни наказания, неведнъж заплашваше да се откаже от съглашението, в случай че останат спънки пред личния ѝ експорт.

В изказване от през днешния ден съветското външно министерство съобщи, че  " е мъчно да се приказва за по-нататъшно разширение на " Черноморската самодейност " след 18 май ", в случай че Москва не вижда никакъв прогрес.

Няма наказания върху съветския експорт на храни и торове за международните пазари, само че проблемите са свързани с вторичните наказания, наложени на корабни и застрахователни компании, както и на банки.

Външното министерство изложи лист с условия за удължение на съглашението, в това число разрешаване на Руската селскостопанска банка да се свърже още веднъж с платежната система SWIFT.

Доставките на селскостопанска техника, аварийни елементи и услуги също би трябвало да бъдат обновени, се споделя в изказването. Условията на Москва включват обновяване на доставките на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса.

Освен това външното министерство изиска анулация на рестриктивните мерки върху застраховките и достъпа до пристанища, както и на глобите против компании, свързани с производството и превоза на храни и торове.

От юли насам сделката разреши износа на повече от 27 млн. тона зърно и селскостопански артикули. Тя беше подновявана два пъти.

При удължаването на договореностите през март Русия съобщи, че договорката ще бъде годна 60 дни вместо 120-те дни, планувани в първичното съглашение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР